מדריך למניעת שבץ מוחי- סקירת הגורמים לשבץ

תוכן עניינים

שבץ מוחי הוא אחת הבעיות הרפואיות החמורות ביותר שיש כיום. התקף מסוג זה עלול לסיים את חייו של האדם במספר שניות, פשוטו כמשמעו, או לחילופין מצריך תקופת שיקום ארוכה. הגם שנהוג לחשוב כי שבץ מוחי תוקף "ללא סיבה", בצורה אקראית, הרי שכמובן שלא כך הדבר. ניתן למצוא מספר גורמים לשבץ מוחי, אליהם נתייחס במדריך זה – הכירו את גורמי הסיכון

שבץ מוחי הנגרם מאוטם (איסכמי)

ניתן להבחין בין שני סוגים עיקריים של שבץ מוחי, ובהתאם לכך – להבחין גם בין הגורמים השונים לו. סוג השבץ העיקרי, המכונה "שבץ איסכמי", נגרם עקב מה שמכונה אוטם: למעשה, כ-85% ממקרי השבץ המוחי הם אכן כאלה. מצב זה מתייחס לחסימה של כלי הדם במוח, אשר מקטינה במידה משמעותית את אספקת החמצן לתאי המוח השונים.

כאשר מדברים על אוטם, נכנס לתמונה שחקן שלילי אחד- והוא קריש הדם. עקב כך, הרי שאחת הסיבות העיקריות להיווצרות אוטם, מלכתחילה, היא טרשת עורקים. במצב כזה, כאשר העורק מתעבה (לרוב עקב כולסטרול), הדף הופך לקרוש וזרימתו מופסקת. הליך זה, בו נחסמים כלי הדם במוח באמצעות הקריש, מכונה "פקקת" (תרומבוזיס). באותה מידה, עלולה לגרום לשבץ גם פקקת בורידים.

סיבה מרכזית אחרת המביאה לשבץ איסכמי היא תסחיף, אשר מגיע מאזורים שונים בגוף האדם לאזור המוח וחוסם למעשה את כלי הדם שלו. ירידה באספקת כמות הדם הבסיסית לגוף עלולה להביא אף היא לשבץ: כך, איבוד הדם משפיע גם על זרימתו לעבר המוח, ונוצר השבץ.

להרחבה בנושא: כולסטרול גבוה כגורם לטרשת עורקים

שבץ מוחי הנגרם מדימום (המורגי)

הסוג האחר של השבץ המוחי, הנפוץ מעט פחות, נובע מדימום תוך מוחי, אשר נגרם לרוב עקב דליפה או קרע באחד מעורקי מוח. דבר זה גורם להפעלת לחץ סביב הרקמות הנמצאות במוח, ופוגע בהן. באותה מידה, נפגעת אספקת הדם לתאי העצב אשר סובבים את אזור הדימום, דבר שפוגע גם בהם.

שבץ המורגי מסוג זה עלול להיגרם עקב מספר גורמים. פגיעה פיזית בראש עלולה להביא, בסופו של דבר, לדימום המאסיבי הגורם לשבץ. זו גם הסיבה בגינה אחד הסימנים המוקדמים ביותר לשבץ מוחי הוא כאב ראש שלא ניתן, לכאורה, למצוא לו הסבר.

יתר לחץ דם הוא שגורם, במקרים רבים, לשבץ מסוג זה. הוא מביא ללחץ על דפנות כלי הדם, דבר שעלול לגרום להיווצרות העורקים, לחסימת או לחילופין לדימות תוך מוחי. במילים אחרות: לחץ הדם הגובר שבגוף עלול "להתפרץ" באחת מנקודות הזמן, ובכך לפגוע בזרימת הדם למוח. זו גם הסיבה, אגב, בגינה ממליצים כל המומחים לטפל ביתר לחץ דם מוקדם ככל האפשר, לפני שהמצב יהפוך לחמור.

אז מה עושים?

כשזה נוגע לשבץ מוחי, מילת המפתח היא מהירות. שבץ מוחי, בניגוד למה שרבים חושבים, יכול להימשך גם מספר ימים. בהם, רצוי מאד לשים לב לכל אחד מתסמיני השבץ- בין אם דיבור לא ברור, אובדן יכולת תנועה, הוצאת לשון עקומה או כל דבר אחר. יש לשלוח את האדם במהרה לרופא מומחה. בכוחה של פעולה מהירה להציל חיים, פשוטו כמשמעו.

ראו גם:

להיות מוכן ולעזור לאחר: מה לעשות בעת התקף אפילפסיה?

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים