מדריך וסקירת אפשרויות לביצוע הפלה

תוכן עניינים

הפלה הינה הפסקת הריון לפני שהעובר מגיע לגיל בו הוא יכול לשרוד בכוחות עצמו מחוץ לרחם, לרוב בגיל 24 שבועות להריון. הפלה יכולה להיות טבעית או מלאכותית. להלן נסקור את האפשרויות השונות לביצוע הפלה.

ראשית, חשוב לציין כי לכל סוג של הפלה יש השלכות וסיבוכים אפשריים מיידים ולטווח רחוק יותר, כולל פגיעה אפשריות בפריון. יש להתייעץ עם גורמים רפואיים מוסמכים וכן לקבל ייעוץ ותמיכה מאנשי מקצוע ומשפחה בהתאם לאפשרות ולצורך. יש לציין כי על פי חוק במדינת ישראל, ניתן לבצע הפלה עד שבוע 24 להריון וכי יש צורך לקבל אישור מועדה להפסקת הריון.

 הדרכים לביצוע הפלה

סוג ההפלה (כלומר, ניתוחית או תרופתית) שתבוצע נקבע לרוב לפי משך ההריון. בזמן השליש הראשון להריון, לרוב יהיה אפשר לבצע הפלה באמצעות תרופה או ניתוח. חובה לעבור בדיקת אולטרא-סאונד קודם לקביעת סוג ההפלה כדי לוודא את גיל ההריון, לוודא שמדובר בהריון רחמי ולא חוץ-רחמי וכדומה.

הפלה בשליש הראשון

הפלות באמצעות תרופה אפשריות רק עד שבוע 9 להריון. סוגי ההפלה המלאכותית האפשריים במהלך השליש הראשון להריון הינם:

  • שימוש במטוטרקסט ומיסופרוסטל- שיטה זו מתאימה רק עד שבוע 7 להריון. קוקטייל זה אינו נפוץ במיוחד לאור השימוש הרחב יותר של מיפריסטון, שנחשב ליעיל יותר.
  • מיפריסטון ומיסופרוסטל- שיטה זו מתאימה לשבועות 7-9. נקראת גם RU-486. החומר הפעיל בתרופה חוסם את קולטני הפרוגסטרון-שהינו הורמון הכרחי לשמירה על הריון תקין. חסימה של קולטנים אלה תגרום לאובדן ההריון.
  • גרידה– הינה מונח רחב המתייחס להרחבת צוואר הרחם ושאיבת התוכן ההריוני או גרידתו. שאיבת התוכן ההריוני אפשרית עד שבוע 12 ואילו גרידה עד שבוע 16 (תלוי בחוק בכל מדינה). הפלה מסוג זה מלוות כמובן בסיבוכים הפוטנציאליים לאחר כל סוג של פעולה ניתוחית-כגון זיהום, דימום וכדומה. זוהי שיטת ההפלה המלאכותית הנפוצה ביותר במידת ישראל.

הפלה בשליש השני

במהלך השליש השני להריון (שבוע 13 ואילך), לא ניתן לבצע הפלה באמצעות תרופות, אלא רק בשיטה ניתוחית, הכוללת גרידה ללא שאיבה, שכן התוכן ההריוני גדול מידי מכדי שיהיה ניתן להוציא את כולו ביעילות בשלב זה. לאחר ביצוע הגרידה, ניתן יהיה לשאוב את שאריות החומר ההריוני.

הפלה בשליש השלישי

לאחר השליש השני להריון, לעיתים יש צורך להפסיק את ההריון מסיבות של סיכון בריאות האם. במקרים אלה, לא מבצעים גרידה, אלא גורמים לזרוז הלידה ולהוצאת התוכן ההריוני בתהליך לידה רגיל לאחר הזרקת חומר לתוך שק מי השפיר שיהרוג את העובר. ההבדל בשיטה נובע מכך שהעובר מסוגל תאורטית לשרוד בשלב זה של ההריון. לאחר זרוז הלידה הזו, יש צורך לבצע גרידה של חלל הרחם להוציא את שאריי התוכן ההריוני.

 מידע נוסף באתר abortion.org.il

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים