נדרשת מכם הוכחת אבהות – השלבים שאתם צריכים על מנת להוכיח/להפריך אבהות – המדריך המלא

תוכן עניינים

זהו תרחיש שאנחנו רואים בדרמות ובטלנובלות טלוויזיוניות, אבל גם במציאות הוא אפשרי בהחלט: המצב בו רוצים לדעת אם אדם מסוים הוא אכן האב הביולוגי של הילד. מבחינה טכנית מדובר על בדיקה די פשוטה שאפשר לבצע, ושהתוצאות שלה הן חד משמעיות כמעט לחלוטין (רמת דיוק של 99%). מצד שני, נדרש הליך בירוקרטי שהוא לא פשוט, מעבר בהצלחה של מספר שלבים ותשלום לא מבוטל מצד המעורבים.

בגדר חובה: צו משפטי

יש מדינות בהן ניתן לבצע בדיקה להוכחת או הפרכת הבאות מבלי קבלת צו משפטי מתאים, אבל לא בישראל. אצלנו יש חובה לקבל צו משפטי שיאפשר להוכיח את הקשר בין האב הפוטנציאלי לילד. ללא הצו אין למעשה לבדיקה כל תוקף משפטי או רשמי, והיא חסרת תועלת.

את הצו אפשר לקבל במספר תרחישים. המצב הראשון בו הריון של האישה, מבלי שיש מידע לגבי זהות האב (הצו לא יוענק אם יש חשש שבעקבות הבדיקה יתגלה שהילד הוא ממזר). אם חד הורית שמגדלת ילד ושרוצה להוכיח אבהות של גורם מסוים כדי שיישא בהוצאות הגידול עשויה לבקש צו, וכך גם גבר שמעוניין להראות שילד מסוים הוא שלו: בית המשפט יעניק במקרה הזה את הצו אם יש יסוד סביר להניח שקיים קשר בין האב לילד. גם תרחיש בו האב רוצה את הבדיקה במטרה להפריך את הקשר בינו לבין הילד עשוי לבקש את הבדיקה, בעיקר במטרה לצמצם את החובות שלו כלפי הילד.

מצבים אחרים בהם ניתן הצו הוא זוג מעורב מבחינת הדת (ההוכחה חיונית בדרך לרישום הילד במשרד הפנים), הורה שבנו נולד באמצעות פנקדאות מעבר לים, ידועה בציבור שלא ביצעו רישום של הילד המושתף בשנה שלאחר הלידה ועוד. יש שימליצו לבצע את התהליך כולו בעזרת גורם מקצועי, דוגמת עורך דין הבקיא בתחום, מה שעשוי לקצר תהליכים וגם להביא לכך שהבדיקה כולה תיעשה על פי הספר. וכאן בדיוק נדרש להיכנס לעובי הקורה ולראות את התהליך הלא כל כך פשוט הדרוש עד שיודעים את התשובה לשאלת מיליון הדולר: האם הגבר הנבדק הוא אביו הביולוגי של הילד?

השלבים במסע לגילוי האמת

קבלת צו לביצוע בדיקת אבהות היא כאמור נקודת ההתחלה של מי שמבקש לבצע את הבדיקה. על ההורים להגיש בקשה לבית המשפט, בקשה שתועבר לאחר מכן ליועץ המשפטי לממשלה. במידה שהפרקליטות תאשר את המשך התהליך, יינתן הצו על ידי בית המשפט.

השלב הטכני של ביצוע בדיקת אבהות מתבצע במספר בתי חולים בישראל: נכון להיום המרכז הרפואי ביילינסון, המרכז הרפואי על שם חיים שיבא תל השומר, המרכז הרפואי רמב'ם והדסה עין כרם (קחו בחשבון תקופת המתנה של מספר חודשים). במועד הבדיקה נדרש מההורים ומהילד להגיע על מנת למסור דגימה גנטית. המצב המקובל הוא דגימת דם, אם כי יש מצבים בהם אפשר לדגום גם את הרוק.

למרות שבחלק מהמקרים ביצוע בדיקת אבהות נראה עבור ההורים בלתי נמנע, למרבה הצער היא  לא מכוסה כיום במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים או חברות הביטוח. כתוצאה מכך נדרש לשאת בעלויות לא ממש פשוטות של כאלף שקלים לכל אחד מההורים.

התוצאות של הבדיקה יישלחו ישירות לבית המשפט כעבור מספר שבועות, כשבית המשפט יעביר אותן לפרקליטות. במידה שההורים מסכימים לתת את פסק הדין בהתאם לתוצאות הבדיקות, הוא יינתן על ידי בית המשפט. בפסק הדין הזה ניתן להיעזר לאחר מכן, למשל אם רוצים לעדכן את הפרטים הרישומיים של הילד במשרד הפנים.

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים