מדריך טיפול באקנה

תוכן עניינים

אקנה וולגריס (פצעי בגרות) היא מחלת העור הנפוצה ביותר במתבגרים. המחלה לרוב מערבת את עור הפנים, החזה, הכתפיים והגב.

למחלה השפעה פסיכולוגית משמעותית שיכולה להוביל לפגיעה חברתית קשה. בנוסף המחלה יכולה להותיר אחריה צלקות קשות ועל כן קיימת חשיבות רבה לאבחנת המחלה ומתן טיפול ראוי למחלה.מדריך זה נועד להרחיב את ידיעותיכם בנושא על מנת למנוע ככל הניתן את הופעת האקנה ולטפל בו בצורה הנכונה וזאת בשיתוף המרכז לטיפול באקנה

מה גורם להופעת פצעי הבגרות?

גורמים מעורבים בהופעת אקנה. הגורם העיקרי במחלה אלה הן זקיקי השערה ובלוטות החלב הנפתחות אל הזקיקים שבעור. הנגעים בעור שנראים במחלה אלה הן זקיקי שערה שנסתמו. בנוסף, במהלך גיל ההתבגרות עולות הרמות של הורמני מין זכריים אשר גורמים להגדלת בלוטות החלב ולהפרשה מוגברת של חלב. עודף חלב זה שלא מתנקז מזקיק סתום הוא קרקע פוריה לגדילה של גורם נוסף במחלה, החיידק פרופיוניבקטריום אקנהס. כתוצאה מגדילת החיידק בבלוטת החלב שנסתמה ושמלאה בחלב נוצרת באזור דלקת כנגד החיידק.

סוגי נגעים בעור

קיימים מספר סוגים שונים של נגעים במחלה אשר כולם מתחילים מנגע ראשוני, המיקרוקומדון. כאשר הנגע הראשוני סגור הוא צובר בתוכו חלב ומתקבל נגע עם ראש לבן. כאשר המיקרוקומדון פתוח, החלב לא מצטבר בתוך הנגע ונוצר נגע שחור. נגעים נוספים שיכולים להיווצר אלו הן נגעים דלקתיים הנגרמים כתוצאה מפיצוץ זקיקי השערה, נגעים אלה הם לרוב אדומים.

גורמים לאקנה

גורמים רבים הוצעו כמעורבים במחלת האקנה. מחקרים רבים נעשו בתחום ומצאו שחלק מגורמים אלה קשורים במחלה וחלקם אינם קשורים בה.

ידוע כי יש קשר בין הורמני מין זכריים, אנדרוגנים, למחלה. מסיבה זו המחלה נפוצה בגיל ההתבגרות, זמן שהורמנים אלה גבוהים. בנוסף לכך אקנה יכולה להופיע במחלות בהן יש אנדרוגנים גבוהים כדוגמת התבגרות מוקדמת בילדים, מחלת קושינג ועוד.

בנוגע לקשר עם מזון מחקרים שבדקו קשר בין המחלה לצריכת חלב לא הגיעו למסקנה חד משמעית בנושא אך מחקרים שבדקו את הקשר בין שוקולד למחלה לא מצאו קשר בין השנים.

מחקרים שבדקו את השפעה של לחץ נפשי והשמנה לא מצאו כי אלה מחמירים את המחלה. כן נמצא כי סיכון מוגבר לחלות באקנה קיים אצל אנשים שבני משפחותיהם חלו במחלה גם כן.

אבחנה

עיקר האבחנה של פצעי בגרות נעשה על פי מראה הנגעים ופיזורם על פני הגוף. בנוסף רופא העור יברר האם החולה לוקח תרופות שיכולות להיות להן השפעה הורמונאלית.

טיפול

מחלת האקנה לא מפריעה לתפקוד היומיומי בשום צורה אך ההשפעה הנפשית והחברתית של המחלה ושל צלקות שיכולות להיוותר ממנה יכולות להשפיע רבות ולכן יש חשיבות רבה לטיפול במחלה.

קיימות תרופות שונות לטיפול במחלה בעלות יעילות שונה. הטיפול יקבע על פי חומרת המחלה, סוג העור, צלקות, מחלות נילוות והעדפות החולה.

ניתן לטפל באקנה באמצעות תרופות שלא מצריכות מרשם רופא. תרופות אלה הן משחות למריחה באזורי מחלה. התרופות פועלות על ידי ייבוש העור, הריגת חיידקים ועל ידי עידוד נשירת תאים מתים מהעור. תרופות אלה מתאימות למחלה קלה ויכולות לגרום לתגובות עוריות כגון גירוי בעור וגרד.

סוג נוסף של תרופות הן משחות הניתנות במרשם רופא. תרופות אלה יכולות להכיל אנטיביוטיקות כנגד החיידקים המעורבים במחלה או רטינואידים. רטינואידים הם חומרים הדומים לויטמין A. חומרים אלה מעודדים תחלופת תאים ומונעים חסימה של זקיקי השערות. לתרופות אלה יעילות טובה יותר מתרופות ללא מרשם וגם הן יכולות לגרום לגירוי עורי.

ניתן לטפל באקנה גם על ידי טיפול דרך הפה. טיפול זה לרוב נשמר למקרים קשים של המחלה. ניתן לקבל טיפול קצר באנטיביוטיקה בכדי לנסות ולהרוג את החיידקים המעורבים במחלה. טיפולים אלה הם לרוב קצרים משום שהחיידקים נותים לפתח עמידות לתרופות.

התרופה הנפוצה והמוכרת שניתנת דרך הפה היא הרואקוטן. תרופה זו מכילה איזורטיאונין שהוא חומר מקבוצת הרטינואידים. תרופה זו היא יעילה מאוד בטיפול במחלה קשה.

עם זאת לרואקוטן יכולות להיות תופעות לוואי קשות ולכן יש להיות במעקב צמוד של רופא עור בזמן הטיפול בה. תופעות הלוואי כוללות מומים מולדים קשים באם נוטלים את התרופה בזמן היריון. בנסוף החולה יכול לסבול מיובש בעיניים, בפה ובשפתיים. התרופה יכולה גם לגרום לעליית שומנים בדם וכן להעלות את הסיכוי לדיכאון ולאובדנות.

בנשים ניתן לטפל באקנה על ידי גלולות למניעת היריון. יש לזכור כי גם לתרופות אלה יכולות להיות תופעות לוואי קשות בעיקר קרישיות יתר.

חולות רבות פונות גם לטיפולים קוסמטיים לטיפול באקנה. טיפולים אלה כוללים בעיקר הוצאת נגעים שחורים מהעור וקילוף העור המת. טיפולים אלה יעילים בשילוב עם טיפולים תרופתיים.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

המדריך שיעזור לך ליהנות משפתיים מושלמות באופן טבעי

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים