שליט הסלג'וקים

תוכן עניינים

קיים קשר בין מחסור במזון לבין המהומות הללו. אולי לא נוכל להגדיר את טיבו בצורה חד משמעית, אך הוא קיים.

בין השנים 1046-1048 הסלג'וקים מתקרבים באופן איטי לבגדד. קבוצות שונות מצטרפות אליהם. בשנים 1053-1054, מגיעות לבגדד ידיעות כי כנופיות כורדיות וערביות פושטות על כל הארץ. שליט בגדד לא מצליח לשלם את משכורות חייליו, כך שהחיילים מרדו בו. הסדר התפרק, והסלג'וקים פושטים על בגדד. במקביל, הסלג'וקים ממשיכים להתקרב אליה.

בשנת 1055 נכנס שליט הסלג'וקים לבגדד, בתואנה שהוא מבקש לשהות בה בדרכו לחאג' במכה. בעולם המוסלמי קיים מנהג בו נישאת בתפילת יום השישי תפילה לשלום השליט. בתפילת יום השישי נישאת תפילה לשלומו של תגריל בק. כניסתו לבגדד היא מהפכנית. שבט נוודים כובש את העיר החשובה ביותר בעולם המוסלמי המזרחי, ללא שימוש בנשק.

לאחר כניסתו של תגריל בק לבגדד, נשרפה הספרייה הגדולה שלה.

כניסתו של תגריל בק לבגדד אינה מסיימת את המשבר. גל הקור, הרעב- הם לא הסתיימו. תגריל בק נשאר 13 חודשים בשלטון הרסני בבגדד. אנשיו בוזזים את אדמת עיראק, ומתחילה מלחמת אזרחים בין הסלג'וקים לבין שליט אחר, הנאמן לשלטון הקודם. תגריל בק נאלץ לעזוב את בגדד, לנדוד במקומות אחרים בעירק, ולחפש מזון. שליש מהאוכלוסייה באיזור זה מתו (קנה מידה שמזכיר את אפידמיית המגיפה השחורה).

תגריל בק מצליח לנצח במלחמת האזרחים, רק כדי לגלות שעתה אנשיו שלו מורדים בו. קרוב משפחה של תגריל בק (דודו או בן דודו, לא ברור) מורד בו. הווזיר שלו ואשתו קושרים קשר יחד איתו. בסופו של דבר הווזיר חוזר בו, ולאחר מכן גם אשתו, ותגריל בק מצליח לנצח את המורד.

בשנת 1059 תגריל בק חוזר לבגדד ונכנס אליה בשנית. כניסתו באה יחד עם סיום הבצורת. עם שובו החל לרדת גשם במשך שלושים ימים רצופים, והארץ מתחילה לפרוח. במקביל לכניסתו, נשרפת בשנית הספרייה הגדולה של בגדד.

בגדד יוצאת ממעגל האסונות בשנת 1060. בגדד הופכת להיות המקום בו המזון זמין. בשנת 1065, כאשר מצרים נכנסת למסלול של בצורות רצופות, בשיא הרעב, בורח ההרמון של של שליט מצרים לבגדד.

תקופת המשבר גרמה להתפוררות זמנית בידע המוסלמי. אנחנו למדים זאת משריפת הספרייה הגדולה פעמיים מהלך תקופה זו. ישנם כותבים לפיהם לא חלה נסיגה בחוכמה המוסלמית באותם ימים – אלא העתקה של מוקדי התרבות מהמזה"ת לאיזורים אחרים, כאשר הדגשים עצמם השתנו.

 

 

שנת 1055 בבלקן וקונסטינופוליס  (האימפריה הביזנטית):

הכניסה של התורכים (הסלג'וקים) לאגן המזרחי של הים התיכון התחוללה בין 1027 ל-1060. נעסוק בשני שבטים סלג'וקים, המכונים פצ'נגים ואוזסים. הפצ'נגים מתקדמים לתוך האימפריה הביזנטית וחוצים את הדנובה הקפואה באותה תקופה. חוקר רוסי ששמו ואסייבסקי משווה את חשיבות התהליך הזה ל"נדידת העמים הגדולה".

בתיאור משנת 1050-1051 מתוארת התקדמות אלימה של הפצ'נגים והאוזסים לכיוון קונסטנטינופוליס, תוך חציית הדנובה הקפואה (יחד עם בהמותיהם). ישנן שתי עדויות בטקסטים לקיפאון של הדנובה. בהיסטוריה הקרובה המוכרת לנו, גם בחורפים הקרים ביותר, הדנובה לא קפאה במלואה. הביזנטים מנסים לצאת כנגד השבטים. הם מפסידים שוב ושוב, ונאלצים לשלם לנוודים מס על מנת שיתרחקו. קונסטנטינופוליס סובלת מהקור ומהמחסור, ואינה מסוגלת להתמודד בהצלחה עם הפצ'נגים והאוזסים.

נתבונן לרגע על ערך הנומיסמה, המטבע בתקופת האימפריה הביזנטית. הנומיסמה מתוארת כמטבע יציב ביותר במשך מאות שנים. בין השנים 1040-1060 המטבע מאבד כ- 26% מערכו. זוהי עדות לאינפלציה (ירידה בשווי הערך של המטבע). פירוש הדבר הוא שערך הכסף שמנפיק השלטון הולך ופחות. ירידת ערך המטבע הביזנטי היא אירוע חסר תקדים בהיסטוריית האימפריה הביזנטית. התוצאה המיידית של התופעה הזו הייתה החלשה אדירה של הצבא הביזנטי.

במאה ה-11, הצבא הביזנטי היה הצבא הסדיר היחיד באירופה. החיילים, שהיה זה מקצועם, קיבלו משכורת מהמדינה. ככל שכספה של המדינה אוזל, כך הופך הצבא פחות ופחות מצויד, ואינו מסוגל להתמודד עם אתגרים. בסופו של דבר, עולה צבא המזרח הביזנטי על קונסטנטינופוליס, ומתנגש בצבא המערב הביזנטי על רקע צמצומים כלכליים (מעין מרידה של הצבא במשטר). צבא המזרח מנצח במרידה זו, וממנה את מפקדו כקיסר האימפריה. לאחר ניצחון זה רואים עלייה בכוח הצבא על חשבון הפקידות, אך לצבא עדיין אין מספיק אמצעים להם הוא נזקק – והוא ממשיך להתרושש.

גל קור נוסף פוקד את האיזור בין השנים 1056-1058. עדות לכך היא שבשנת 1056, תגריל בק מצווה על הסלג'וקים היושבים בבגדד לצאת לכיוון סוריה / ארץ ישראל. הסלג'וקים מסרבים לאדונם בתואנה כי סוריה חרבה.

בין 1055 ל-1071, האימפריה הביזנטית מאבדת חלק גדול מנכסיה. הסיבות להיחלשות האימפריה קידמו את כניסתם של גורמים חדשים, שהפכו את החלק המזרחי של האימפריה לארצות התורכים. האימפריה הביזנטית תצליח להתאושש במידה מסוימת, אך לעולם לא תצליח להגיע לגודל שאפיין אותה בטרם המשבר.

 

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים