מתגרש? המדריך המלא עבור הגבר ובחינת זכויותיך בחוק

תוכן עניינים

הבנתם שאין מנוס מלהתגרש, וזה לא יכול להיות פשוט. אתה, הגבר, רוצה לעבור את התהליך עם כמה שפחות נזק, תוך כדי שמירה על מיטב הזכויות המגיעות לך. בנקודה הזו יש גברים שירימו גבה, כי הם "למדו" שהגבר הוא זה שצריך לשאת יותר בחובות, ולא לקבל זכויות. הם יצביעו על העובדה שהוא משלם כמעט תמיד את המזונות, לא מקבל משמורת על הילדים וכן הלאה.

אנחנו כאן כדי להראות לך שהתמונה חיובית הרבה יותר ממה שגברים רבים מציירים. תחום הגירושין כיום הוא הרבה פחות חד משמעי מאשר בעבר. זה ממש לא מובן מאליו שידו של הגבר תהיה על התחתונה, גם מבחינת הזכויות שהוא מקבל: חלוקת רכוש, משמורת ילדים, הסדרי ראייה ודמי מזונות. ובדומה לנשים, שלרוב מודעות לזכויותיהן לאחר הגירושין, גם הגברים צריכים להיות מודעים לזכויותיהם ואף לדעת כיצד ואיך לקבלן.

משמורת ילדים

משמורת ילדים היא אחת הסוגיות החשובות בכל מקרה גירושין, ולא קשה להבין מדוע. עד לפני מספר שנים הילדים הועברו באופן כמעט אוטומטי לחזקתה של האם, אבל היום נראה שהנסיבות הספציפיות של המקרה משחקות תפקיד משמעותי יותר. במצב בו הילד הוא עד גיל שש, גדולים מאד הסיכויים שהוא יהיה אצל האם, כי ההנחה היא שבכוחה של האם לדאוג לו טוב יותר בשנים אלה ("חזקת הגיל הרך").

לאחר גיל שש התמונה משתנה, וישנה סבירות לא מבוטלת שהגבר יקבל את המשמורת, או לפחות שתיקבע משמורת משותפת על הילד. ההנחה היא שהאבות יכולים להיות שותפים באופן מלא בגידול הילדים, ולעשות זאת בצורה טובה לא פחות מאשר האמהות. כיום יש משקל רב יותר לגבי התפקוד של האם בתור הורה, כאשר תפקוד לקוי עלול להביא לכך שהמשמורת תעבור לגבר.

כפועל יוצא מההחלטה על משמורת הילדים נקבעים הסדרי הראייה, כשגם כאן נקודת המוצא של הגבר יכולה להיות משופרת ביחס לשנים עברו. הגבר יכול להתעכב על הסדרי ראייה קבועים של פעמיים בשבוע ומעלה עם הילדים, ולארח אותם בביתו בסוף השבוע אחת לשבועיים. כיום אוכפים בצורה קפדנית יותר הפרה של הסדרי הראייה מהצד שקיבל את המשמורת.

דמי מזונות

על פי הגישה המסורתית, האב הוא זה שצריך לשלם דמי מזונות, הן עבור הילדים והן מזונות עבור האישה. האם יש מקום לשינוי גם מהבחינה הזו? כן, אבל לא באופן מובהק. חובת דמי המזונות עדיין נופלת במקרים רבים על הבעל, אבל זו ממש לא תורה מסיני. היכולות הכלכליות של כל אחד משני הצדדים משחקות תפקיד, ומביאות לפועל שייתכן גם התרחיש ההפוך בו האם היא שמשלמת את דמי המזונות.

כמובן שהמטרה של האב היא לא בהכרח לצמצם את דמי המזונות עד למינימום האפשרי, כי גם הוא ירצה שילדיו יגדלו בצורה נאותה, אבל בהחלט נעשה כיום ניסיון ללכת לקראתו מבחינת גובה התשלום.

חלוקת הרכוש

עוד נושא מורכב הוא הרכוש, בו יש מספר תרחישים. לעיתים בני הזוג עורכים במהלך החיים המשותפים שלהם הסכם ממון, שנכנס לתמונה במקרה של פרידה. ההסכם הזה יקבל עדיפות על כל תרחיש אחר, ולכן הגבר יכול להבטיח במעמד החתימה שלו שהזכויות שלו יישמרו גם במקרה פרידה. הנטייה כיום היא לחלק את הרכוש פחות או יותר בצורה שווה בין בני הזוג, אבל יש מצבים בהם הגבר מקבל עדיפות: זאת בהנחה שהוא תרם יותר לתא המשפחתי מבחינה כלכלית.

יש שיטענו כי הגבר מקבל עדיפות מבחינת הזכויות שלו דרך בית הדין הרבני, כשלעומת זאת בית המשפט לענייני משפחה רואה לנגד עיניו יותר את טובת האישה. למרות שהפערים בין המוסדות ברורים היום פחות ביחס לעבר, אפשר להבין מדוע הגבר הממוצע יעדיף שהתהליך יתנהל דרך בית הדין הרבני.

המאמר נכתב באדיבות אתר family-law.co.il

צור קשר - לכל שאלה מוזמן להשאיר פרטים